3 februarie 2009

Insula Şerpilor, pământ românesc


       Hotararea Nr 100 a Curtii de la Haga: Insula Serpilor, apa, subsol si pamant romanesc. Romania - Ucraina : 1-0


        "O alianţă cu ruşii în orice împrejurare, o încredere în cuvântul sau semnătura lor, va fi totdeauna o nebunie scump platită." (A.D.Xenopol) 

       Situată în Marea Neagra, la 45 km NE de Sulina, mica insulă stâncoasă şi pustie, de 17 ha, a cunoscut în existenţa sa trimilenară o evoluţie tumultuoasă... 

... de la Insula Albă a lui Ahile, până la ocuparea ei de către ruşi în sec. XIX-lea, când a devenit un important punct strategic pentru gurile Dunării şi arealul vestic al Mării Negre. 

       Ocupată militar de armata rusă, în august 1944, insula a fost anexată fraudulos de Uniunea Sovietică la 4 februarie 1948, printr-un protocol, şi predată URSS la 23 mai printr-un simplu un proces-verbal. Procesul-verbal nu a fost ratificat niciodată de Parlamentele României şi URSS; după destrămarea URSS, a trecut în stapânirea Republicii Ucraina. 

Un comentariu:

Deme spunea...

Păcat doar că după ce am câştigat procesul cu Ucraina, aflăm că de fapt Marea Neagră a fost concesionată pe 50 de ani de către Tăriceanu prin nişte hârtii foarte bine ascunse, cu puţin timp înainte să iasă din funcţie. Trăiască România, nu? :))

Trimiteți un comentariu