27 septembrie 2009

Superstitii din fotbal

Sportivii sunt in general superstitiosi. Iar fotbalistii conduc detasat in top. La noi inca sunt diverse maruntisuri, cum ar fi netaiatul unghiilor in ziua meciului sau intrarea pe gazon cu piciorul "bun". 

1. In octombrie 2008, fotbalistii de la Midlands Portland Cement, din Zimbabwe, au fost obligati de catre antrenor sa inoate in fluviul Zambezi, plin de crocodili, pentru a se ... purifica spiritual. In apa au intrat 17 jucatori, dar de iesit au iesit doar 16. In plus, au si pierdut meciul urmator.

2. Fostul international englez Chris Waddle a recunoscut ca a avut extrem de multe superstitii. Doua insa au iesit din tipare: 1. in sezonul 1983 a purtat aceeasi pereche de chiloti (englezul sustine ca si i-a spalat de fiecare data). Se pare ca i-a purtat noroc, pentru ca in acel an Newcastle a promovat; 2. In sezonul 1986/1987 nu s-a barbierit pana la prima infangere a lui Tottenham. Cum acest lucru s-a intamplat destul de tarziu, i-au trebuit doua zile ca sa scape de barba de patriarh.

3. Un fotbalist mediocru, Malvin Kamara, fost la Huddersfield, in liga a 3-a engleza, sustine ca nu poate incepe un meci daca nu se uita la "Willy Wonka and the Chocolate Factory", pentru ca acesta ii induce starea necesara pentru a juca. Acum poate lua o pauza, pentru ca e liber de contract.

4. Portarul argentinian Sergio Goycochea avea ciudatul obicei de a... urina pe teren inainte de trebui sa apare un penalty. A facut acest lucru o data si a reusit, asa ca si-a pastrat acest obicei pentru tot restul carierei. Goycochea chiar se mandrea cu aceasta superstitie: "A fost talismanul meu norocos, asa ca ma usuram inainte de fiecare penalty. Am fost insa tot timpul foarte subtil, asa ca nimeni nu s-a plans de acest obicei."

5. Fostul jucator al lui Liverpool din anii '70, David Fairclough, se spala de patru ori pe maini inainte de fiecare meci si, in plus, sortul era ultimul obiect vestimentar pe care-l imbraca. Nici el nu-si aminteste cum a ajuns la acest ritual, dar isi aminteste perfect ca a fost ingrozit la un meci in care a observat ca isi pusese pantalonii invers!

6. John Terry a recunoscut ca are aproximativ 50 de superstitii, printre care ascultatul aceluiasi CD in masina, parcarea pe acelasi loc la terenul de antrenament al lui Chelsea, pastrarea aceluiasi loc in autocarul echipei. Cea mai lunga superstitie a fost purtarea acelorasi aparatori toata cariera, pana le-a pierdut la intalnirea cu Barcelona din Champions League, in 2005. "Acele aparatori m-au dus la nivelul la care sunt acum", sustine fundasul central al lui Chelsea.

7. O superstitie mai putin neobisnuita, dar foarte inradacinata in cultura fotbalistilor, este obiceiul de a fi ultimul. Paul Ince era ultimul care intra pe teren si ultimul care isi dezbraca tricoul in vestiar.

8. Unul dintre cele mai cunoscute ritualuri din fotbalul international este celebrul sarut pe chelie de la Cupa Mondiala din 1998. Meciurile Frantei (care a si devenit campioana mondiala) nu incepeau pana cand Laurent Blanc nu-i saruta chelia lui Barthez. Ritualul a fost pastrat si inainte de finala, desi Blanc era suspendat.

9. Dupa un inceput dezastruos de sezon, fetita de 7 ani a lui Stuart Pearce i-a oferit acestuia cadou de incurajare un calut de plus. Acesta l-a luat cu el la urmatorul meci si l-a castigat, astfel ca "armasarul" i-a tinut companie managerului pana la prima infrangere. Pearce a recunoscut insa ca a fost un moment stanjenitor, dar a trecut de acesta de dragul copilului: "E greu sa-i explici unei fetite de 7 ani ca este totusi vorba de Premier League, iar porecla mea este ".

10. Celebrul atacant Gary Lineker nu suta niciodata la poarta in timpul incalzirii de dinainte de meci, sustinand ca nu vrea sa iroseasca goluri! Daca nu reusea sa marcheze in timpul primei reprize, isi schimba tricoul la pauza. Daca avea o serie mai mare de meciuri fara gol, ultima solutie era... sa mearga la frizer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu