29 octombrie 2010

Colindele la români




Sărbătorile de iarnă sunt, înainte de toate, cele ale sărbătorilor schimbării anului. Ele se desfăşuară între 24 Decembrie şi 7 Ianuarie şi au ca punct central Crăciunul şi Anul Nou.

Colindele. Sunt obiceiuri străvechi care se transmit din tată-n fiu, obiceiuri ca mersul cu Pluguşorul, cu Anul Nou, cu Sorcova, cu Steaua şi nu numai, care au forme specifice fiecărui colţisor din ţara noastră.

Unii oameni mai bătrâni, dar şi noi, cei tineri, îşi amintesc când stăteau în casă bunicilor, unde bunica torcea fusul cu lâna pentru a ne face nouă sosetuţe, mama care împletea colacei pentru colindătorii care se auzeau în vale cu chiote şi zurgălăi, şi să nu-l uităm pe bunicul care şedea toată ziua ca un trântor uitându-se la televizor, câinele care sufla aburi pe un frig de îngheţa apa.

Aceste momente, clipele cele mai frumoase din viaţa unui om, sărbătorile de iarnă, copii neastampăraţi care se joacă în zăpadă, care fac oameni de zăpadă, aduc unele cuvinte care în viaţa lui le-ar fi spus măcar o dată: " Ce n-aş da să fiu copil iarăşi, să mai petrec odată clipele care m-au făcut fericit şi clipele pe care nu le uiţi niciodată".


[text scris de mine in clasa a 7a, ce vremuri...]

2 comentarii:

Ally spunea...

Asa mititel..si scriai asa frumos :)

mashu spunea...

Daaa! Semăn cu tata. :))

Trimiteți un comentariu